‘Wij willen binnen de publieke sector maatwerk leveren’

Na de start van Finanxe in 2013 was Jerwin ten Caat (39) de eerste collega van oprichter Martijn Bakker. Mark Naberman (41) kwam de gelederen midden 2016 versterken. Mark en Jerwin werkten in het noorden jarenlang samen en staan als ervaren duo aan de vooravond van een volgend avontuur met het nieuwe label Finanxe Public. Onder deze vlag worden financials aan opdrachtgevers in de publieke sector gekoppeld, met de focus op onder andere gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s. Mark en Jerwin delen hieronder hun plannen en ambities.

Waar Jerwin met zijn vrouw en twee kinderen in Meppel woonachtig is, daar is Mark met zijn vriendin en dochter in Groningen gehuisvest. Jerwin begon zijn loopbaan bij Finanxe als managing consultant en was uiteindelijk kantoorverantwoordelijke in Groningen. In Zwolle hield hij zich de laatste jaren bezig met coaching en begeleiding op het gebied van sales. “Samen met Martijn Bakker heb ik destijds van niets iets gemaakt. Na ruim tien jaar op twee vestigingen te hebben gewerkt heb ik diezelfde behoefte weer. Op nul beginnen en met doelgericht werken ergens naartoe gaan”, begint Jerwin. Mark had eenzelfde intrinsieke motivatie. Na ruim drie jaar business consultant te zijn geweest op het kantoor in Groningen, maakte hij daar begin 2020 de stap naar business manager. “Nu, vier jaar later, ben ik toe aan iets nieuws. Ik ben ik gesprek gegaan met Martijn en ben blij dat ik samen met Jerwin het label Finanxe Public kan vormgeven. We hebben lang samengewerkt en weten wat we aan elkaar hebben.”

Nichemarkt
Mark en Jerwin hebben vanuit hun jarenlange ervaring binnen Finanxe gemerkt dat opdrachten binnen de publieke sector vaak samenhangen met de vraag naar specifieke kennis en kunde. Mark daarover: “Uiteindelijk wil je voldoen aan de wens van de klant, maar dan heb je wel de juiste mensen nodig. We hebben lang nagedacht en de nodige brainstormsessies gehad, waarbij de gedeelde conclusie was dat we binnen dit domein veel kansen en mogelijkheden zien.” Jerwin aanvullend: “Wij geloven dat deze sector meer en vooral specifieke aandacht nodig heeft. Het is een niche, waar je onderscheidend kunt zijn met een gedegen netwerk, de beste professionals en pasklare opleidingen. We gaan ons opleidingsprogramma dusdanig specialiseren dat we binnen de publieke sector maatwerk kunnen leveren.”

‘Talent dat telt’
Een interim collega die in september 2022 via Mark binnen Finanxe is begonnen, gaat vanaf het nieuwe jaar de stap naar Finanxe Public maken. Met onder andere dat profiel gaan de heren de markt op. De grootste uitdaging zit duidelijk in het vinden en binden van geschikte interim professionals, zo beamen Mark en Jerwin. “Daar valt en staat alles mee”, gaat Mark verder, “want de vraag vanuit klanten en potentiële opdrachtgevers is er. Als we ons interne netwerk op orde hebben, gaat het externe netwerk ook lopen.” ‘Talent dat telt’ is een slogan die door Finanxe Public zal worden gebruikt. Dat talent – gelieerd aan iemands kwaliteiten en persoonlijkheid – moet de basis van het succes van het label gaan vormen, waarbij Jerwin inzoomt op de kernwaarden. “Wij willen vooral dat onze mensen plezier in hun opdrachten hebben. Als je vanuit daar goed werk levert, blijven klanten wel terugkomen. Verder zetten we in op een stuk groei en ontwikkeling, gedragen door de Finanxe Academy. De academy heeft een eigen programmamanager, waarmee we naast de inzet op onder meer de soft skills maatwerk gaan aanbieden qua trainingen en opleidingen in de overheidsfinanciën. Wat daarin interessant is, is dat je als groep samenkomt en op interactieve wijze van elkaar leert.”

Samen bouwen
Met kwalitatieve interimmers als het toekomstige goud van Finanxe Public, willen Mark en Jerwin met hun label bekendstaan als een energieke, dynamische en laagdrempelige club. Mark: “Het wordt een mooie uitdaging om goede krachten te vinden, maar als we die eenmaal hebben gevonden kunnen we samen impact maken. Dat maatschappelijke gevoel kennen de meeste jongeren wel, dus daar willen we op inspelen. Vanuit opdrachtgevers is er vaak behoefte aan ervaren financieel adviseurs. Dat is ergens logisch, zeker als iemand er vanwege een bepaald probleem of vraagstuk direct moet staan. Als we niettemin goed doorvragen, komen we er geregeld achter dat starters en pas afgestudeerden ook welkom zijn.” Jerwin vult hem aan: “Zeker in overheidsland zie je een stuk vergrijzing. Dat kunnen wij tackelen door aan de onderkant voor de juiste aanwas te zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een jonge accountant, controller of financieel adviseur. Het lijkt mij geweldig om samen ergens aan te bouwen. De basis van het label staat en aan ons én de interim professionals de taak om dat verder vorm te geven. Wat dat betreft is betrokkenheid ook belangrijk.”

Onderscheidend karakter
Met de brede dienstverlening vanuit Finanxe, een goed en breed netwerk binnen diverse overheden (en accountantskantoren) en contacten bij hogescholen en universiteiten kan de start van Finanxe Public niet snel genoeg plaatsvinden. “We kijken er ontzettend naar uit”, gaat Mark verder, “waarbij we samen met de interimmers het verschil willen maken bij de klant. Daarbij kan zowel de opdrachtgever als de professional rekenen op onze ervaring. Jerwin en ik zijn beide no-nonsense types. Wat je ziet, dat krijg je ook.” Jerwin knikt: “We willen met elkaar iets neerzetten, met tevreden klanten als gevolg en plezier maken als basis. Of dat nou binnen een gemeente, provincie, waterschap of veiligheidsregio is: dat maakt niet uit. Je komt bij een leuke, informele club terecht. Bij twee mannen die op een betrokken manier onderscheidend willen zijn.”

Contact opnemen met Public