‘Binnen Finanxe Public heb je
regie op je loopbaan’

Pieter Geerligs (35) kwam vanuit Heerenveen naar Groningen om te studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het afronden van de opleiding Accountancy en met zeven jaar werkervaring op zak, kwam hij in aanraking met Mark Naberman van Finanxe. Pieter stapte aan boord en rondde twee passende opdrachten af. Met de komst van Finanxe Public werd hij recent de eerste professional die onder dit nieuwe label gedetacheerd werd. Tijd voor een kennismaking!

Na de studie in de stad Groningen blijven hangen, dat komt met regelmaat voor. Pieter weet er alles van. “Het bevalt mij hier uitstekend. Niet alleen qua werk, maar ook daaromheen. Ik voetbal bij VVK, zowel op het veld als in de zaal. Daarnaast houd ik ervan om te reizen. Mijn vriendin en ik hebben beide een voorliefde voor hiken, liefst in een bergrijke omgeving”, begint Pieter. Na zeven jaar op een wat kleiner kantoor in de accountancy te hebben gewerkt werd het gevoelsmatig tijd voor een andere uitdaging. Via een collega uit die tijd kwam Finanxe op zijn pad. “Mijn werkzaamheden bestonden destijds voornamelijk uit het controleren van jaarrekeningen van organisaties actief in de publieke sector. Daarbij kwam de nadruk naar mijn gevoel te veel te liggen op het juist vastleggen van de controlewerkzaamheden in plaats van een daadwerkelijke toegevoegde waarde voor de klant te kunnen zijn. Ik zocht daarom iets buiten de accountancy en wilde graag aan een andere kant van de tafel zitten. Liefst aan de voorkant, met meer invloed. Ik kwam in contact met Mark Naberman en zo is het balletje gaan rollen.”


Regie op je loopbaan
Pieter over de eerste kennismaking met Finanxe. “Het contact met Mark was erg ontspannend, maar ook rechttoe rechtaan. Ik had bepaalde wensen en hij kon duidelijk aangeven hoe haalbaar dat was. We konden eerlijk naar elkaar zijn en vanuit daar de samenwerking opzoeken. Wat mij bijbleef is dat Mark oprechte interesse toonde in wie ik was en wat ik kon en wilde, met de focus op groei en ontwikkeling. Je hebt regie op je loopbaan. Dat kenmerkt voor mij Finanxe en Finanxe Public.” In september 2022 begon Pieter bij Finanxe aan een eerste interimklus binnen een voorgezet-onderwijsinstelling in Coevorden. “Voordat ik bij Finanxe begon, was ik in dienst bij HZG Accountants & Adviseurs. Daar werkte ik louter voor non-profit klanten, dus de stap naar een opdracht in de publieke sector was een logische. Voor eerdergenoemde onderwijsinstelling ben ik het eerste halfjaar nauw betrokken geweest bij de implementatie van een nieuw begrotingssysteem en financieel pakket. Later ben ik teruggevraagd om één dag per week als controller te werken.”

‘Ik houd ervan om in verschillende keukens te kijken’

Stap naar Finanxe Public
De tweede opdracht van Pieter bij Finanxe was binnen een inkooporganisatie in Drenthe die voor vijf gemeenten uit de provincie een samenwerking is aangegaan op het gebied van inkoop en aanbestedingen. “Dit was weer heel anders dan werken in het onderwijs”, gaat Pieter verder, “ook omdat ik in de functie van regisseur bedrijfsvoering een coördinerende rol had. Ik gaf naast de financieel gerelateerde werkzaamheden tevens functioneel leiding.” Als enkele maanden geleden bekend wordt gemaakt dat Pieters contactpersoon Mark samen met Finanxe-collega Jerwin ten Caat het nieuwe label Finanxe Public opstart, begint een volgend hoofdstuk. “Met mijn jarenlange ervaring in de publieke sector was deze stap snel gemaakt. Ik was de eerste werknemer van Finanxe Public die gedetacheerd werd, dus dat is een mooi gegeven. Ik kijk ernaar uit om met het label te groeien en bouwen. De overgang zelf ging verder heel geruisloos. Alles is goed geregeld, al ben ik dat gewend binnen de organisatie.”


Eerste opdracht bij Public
Als eerste interim-collega bij Finanxe Public is Pieter momenteel als financieel adviseur subsidies op opdracht binnen SNN in Groningen, waar hij de schakel is tussen financiën en de subsidieteams. Meedenken, adviseren en als vraagbaak fungeren: Pieter heeft een spilfunctie die goed bij hem past. “Enerzijds kunnen de subsidieteams bij mij terecht met hun vragen. Bij een subsidieaanvraag moet ik bijvoorbeeld vaststellen of de begunstigde voldoet aan de Europees gestelde spelregels op financieel gebied, met de jaarrekening als controlepost. Als het erop lijkt dat een aanvraag afgekeurd kan worden, denk ik in zo’n vraagstuk mee in hoe iets wél door de toets komt. Naast het controleren van gegevens is meedenken en adviseren belangrijk. Eerder noemde ik dat ik graag aan de voorkant betrokken ben. Dat komt nu tot uiting.”

‘De Finanxe Academy draagt bij aan mijn groei en ontwikkeling’

Leidinggevende functie
Naast werken voor diverse opdrachtgevers en het kijken in verschillende keukens, is Pieter blij met de mogelijkheden die Finanxe Public biedt op het gebied van groei en ontwikkeling. Pieter zoomt in op de Finanxe Academy. “Ik volg het Data Driven Controller Program en zit in het tweede en afrondende jaar. Zes keer per jaar is er een trainingsdag, waar ook andere professionals aanwezig zijn. Ik leer in dit programma veel over Power BI, data gedreven organiseren, de architectuur en infrastructuur van automatiseringsomgevingen en de bijbehorende functies. Uiteindelijk wil je de theorie in praktijk brengen. Bij mijn tweede opdrachtgever via Finanxe ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van dashboarding. Een externe partij heeft de implementatie gedaan, maar je leert veel van zo’n project en proces. De stap om zoiets in de toekomst zelf te doen wordt daarmee aanzienlijk groter.” Pieter heeft als stip aan de horizon om een leidinggevende functie te bekleden en ook daarin is de academie helpend. “Na het afronden van het huidige programma zou ik graag met het Leadership Management Program willen starten.”


Bouwen aan iets moois
Op de slotvraag hoe Pieter naar Finanxe Public kijkt, is hij duidelijk. “Je krijgt het gevoel dat het om jou als werknemer draait. Ik noemde al eerder dat het contact met Mark heel prettig is. De lijnen zijn kort en we kunnen snel schakelen als het moet. Het werk is belangrijk, maar er is tevens ruimte voor de persoon erachter. En voor iemands ontplooiing, waar de academie aan bijdraagt. Dat het label nieuw is en we een relatief klein team hebben, past goed bij mij. Ik heb het gevoel dat we met Finanxe Public iets moois aan het bouwen zijn. Als werknemer heb je impact, maar er heerst ook een sterk teamgevoel. Je bent geen nummer, maar we doen het echt samen.”